Изградња бујичних баријера на Штири код Лознице

Радови на изградњи прве бујичне баријере на реци Штири у Лозници, приводе се крају. За реализацију пројекта задужено је Министарство за државну управу и Канцеларија за помоћ и бнову. Уз финансијску помоћ Програма Уједињених нација за развој у износу од 1,5 милион долара, бране ће се радити у још седам општина у Србији.

Прва брана гради се у насељу Воћњак, а на Штири ће се градити још две. За 15 дана завршена је обалоутврда, десна страна потпорног зида и речни слив.

"Радимо и по Сунцу и по киши, значи ниста не може да нас изненади, радимо још, док не завршимо не идемо одавде", каже Драган Матић.

"На овој бујичној реци остала је још ова лева страна потпорног зида, овај под исто да се одради и излазна брана", каже Анђелко Ђокић.

Неколико метара даље, кућа породице Гајић. Плавила их је Штира у мају, а и у августу. Вода је улазила и на прозоре и на врата.

"Слабо ће да вреди та бујична баријера док се Штира не прочисти овамо до моста Зајачког", каже Милан Гајић.

Да су имали ове бране у мају, мештани кажу, штета би била мања.  Свесни су да природне катастрофе не могу да се спрече, али могу спремно да се дочекају.

"Не памтим у 90 година да је таква вода била, та величина и падавине толике, не памтим", каже
Миодраг Драгићевић.

Укупна штета у Лозници, извазвана  прошлогодишњим поплавама процењена је на око 100 хиљада евра.

"Циљ бране јесте да за време високог водостаја заустави брзину реке и смањи ту такозвану кинетичку енергију и на тај начин умањи рушилачко дејство реке", каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

"Рок завршетка радова је планиран за 31. мај, а ова депонијска преграда  то је право име коштаће нешто мало преко три милиона и 100 хиљада динара", каже Љубиша Миљковић, ЈП "Србијаводе".

У осам општина у Србији биће изграђено 18 бујичних брана.

За изградњу ове бујичне баријере биће потребно 180 кубика бетона, до краја она ће бити висока три метра. У плану је да се у наредном периоду чисте и речна корита.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару