Жене са инвалидитетом део пројекта Удружења "Ружа"

Захваљујући подршци Националне службе за запошљавање четири жене, особе са инвалидитетом преко Удружења "Ружа" у Лебану обучене су за рад на малом разбоју. За пет месеци, колико је обука трајала, урадиле су 180 торбица и ранчића које су даривали свим предшколцима на подручју општине Лебане.

На први поглед и не делује превише компликовано, али пре самог ткања предстоји сновање, набацивање основе на разбој, намотавање на вратило, провлачење кроз нити. Колико је тешко потврђује Јагода Стојиљковић која се у 55. години први пут срела са малим разбојем.

"Верујте ми нисам веровала да ћу ово савладати, не само ја него и моје колегинице, тешко је, али успела сам", каже Јагода Стојиљковић, полазница обуке.

Све четири у шестој деценији живота, као особе са инвалидитетом не могу да не буду задовољне постигнутим. Ову вештину уз много труда и муке савладале су за пет месеци колико је трајао пројекат који је кроз јавне радове подржала Национална служба за запошљавање.

"За овај посао мораш да имаш добре очи, добру концентрацију што ми више баш и немамо, заиста често размишља како су некада старе жене успевале да исткају одећу за целу породицу, то је право умеће", каже Добрица Јовић.

Послодавац Удружење жена "Ружа" чувар традиционалних вештина у општини Лебане и неко ко се од оснивање  брине о женама које су годинама без запослења.

"Овде су сви дивни, толико је пријатно и топло у "Ружи" као да смо једна породица", каже Златка Миловановић.

Мотив више било је сазнање да свих 180 торбица и ранчића раде за малишане, будуће прваке. Највеће признање задовољна дечија лица. Водило се рачуна о бојама, а помогла је и општина куповином перница.

Деца су презадовољна, сигурно је да ће ранчице користити. Иако је обука завршена очи ових жена упрте су у нове пројекте и пуну подршку локалне самоуправе.

"Ми већ дуго размишљамо о оснивању социјалног предузећа, мислим да је то овој општини с обзиром на то каква нам је социјална слика, да имамо велики број незапослених заиста неопходно. Захваљујући Прогресу и европским средствима на корак смо од оснивања", каже Слободанка Павловић, Удружење жена "Ружа".

"Ружа" за општину много значи, они одлично раде, а ево и ми као општина преко њих смо реализовали неколико пројеката и упошљавање геронтодомаћица иде преко њих" каже председник општине Лебане Горан Јањић.

Захваљујући Удружењу "Ружа" и новом пројекту, већ за месец дана могао би да оживи један напуштени погон и посао за почетак нађе пет жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару