Сибирски прозор чека серијску производњу

За иновацију, енергетски штедљиви, сибирски прозор лесковачком предузећу "Дрво-декор" стигла је још једна награда "Бизнис партнер 2015", коју додељује Мас медиа Интернационал. Признања су ту, тражен је и на европском тржишту, али са серијском производњом сибирског прозора не могу да крену без стратешког партнера.

Од идеје до израде сибирског прозора од куваног и пареног багрема конструктору и мајсторима лесковачког предузећа "Дрво-декор" требало је две године.

Три пута је тежи од класичног  прозора а десетоструко више штеди енергију у односу на дозвољени коефицијент енергетске ефикасности у Европској унији.

"Са незнатним улагањем добија се врхунски квалитет. Могу да кажем да се кувани и парени  багрем показао чак и бољим од храстовог дрвета", каже директор предузећа Миливоје Вељковић.

За сибирски прозор већ овенчан многим међународним признањима не би се ни чуло у Европи да није било помоћи Милуна Николића, лесковчанина који живи у Бечу и Привредне коморе. Ових дана Дрво декору стижу и понуде о сарадњи из Србије, Аустрије, Норвешке и Финске.

"Без стратешког партнера ја не могу да кренем са серијском производњом сибирског прозора, јер је фирма била скоро пред гашењем. Остао сам без капитала", каже Миливоје Вељковић.

Сваки комад дрвета овде се обрађује са посебном пажњом. Јовица који је више од мајстора столарског заната у радионици је често од јутра до мрака. Са њим још четворица радника.

"Сви мајстори обично воле класику и стандардно да обрађују дрво ја волим изазове, нешто што је недостижно да бих видео колики ми је потенцијал", каже Јовица Станојевић, главни мајстор.

Ово мало предузеће које производи и рестаурира етно столарију ускоро би требало да заштити још једну иновацију. Реч је о монтажној кући од дрвета коју свако може ређајући ове коцке да намонтира 50 квадрата за два дана. Идеја очигледно има, али не и сопствених средстава да све то испрате.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару