Чишћење канала у шабачком крају

У шабачком крају прокопава се и уређује каналска мрежа и мањи водотоци, на свим местима која су плављена протеклих година. Радове финасирају и Србија воде и градска управа.

Зна се да је кроз Мајурски атар некада протицао поточић Јерезац, али се се не зна ко га последњих деценију две  затпао. Уместо коритом зато се вода са већим падавинама увек разлије по њивама.

"Прошле године било 30, 40 центиметара цела њиха, хектар и нешто, 70 ари малине отишло", каже Сретен Стојадиновић из Мајура.

За нов канал Србија воде платиће пет милиона динара. Ископаће се нова три километра, урадити пропусти испод малских путева и заштити и куће и оранице.

"Радови ће бити завршени до краја маја, а треба истаћи да је овај канал врло значајан, јер преко њега и Мачванског канала из система за наводњавање ЦЗ 6 који је у реализацији моћи да се наводњава свих 800 хектра", каже директор Водопривредног предузећа "Сава" Шабац Драган Топаловић.

За становнике тридесетак кућа у Мајуру ново корито Јерезца кажу је спас. Од мартовских поплава вода се у њиховом крају још није повукла.

"Јаме нам пуне због те воде, стално морамо да износимо воду из машина овамо по трави, мучимо се, каже Марица Тешић из Мајура.

"Код нас кад буде та вода кад избије остаје по три четири месеца, онда се појављују инсекти,  комарци, имамо проблема појављују се животиње разне а имамо ту доста деце, појављују се болести зараза, мука баш велика жива, биће другачије надам се да ће ај канал одвући сву ту воду", каже Миле Аћимовић из Мајура.

Упоредо се ради и на чишћењу мањих водотока и каналске мреже на 19 локација које је градска комисија означила као критичне од поплава. Из шабачког буџета до сада је издвојено 16 милиона динара. Прокопано је и прочишћено око  20  километара у бројним селима.

План је да до краја јуна буде завршено још толико. Бригу о уређеној каналској мрежи до тада ће преузети градски каналџија, а сваки немар коштаће локално становништво.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару