Да ли се школство прилагођава тржишту рада

Осми разред у Врању завршава 960 ђака, они ће за упис у наредну школску годину конкурисати у шест средњих школа. Неке од септембра имају нова занимања, попут производње органске хране, а нека одељења се укидају.

На раскрсници живота су први пут. Многи са дилемом куда поћи, али већина је одлучна. Смер и школу су одабрали према својим или критеријумима својих родитеља.

"Задовољан сам оценама које сам добио и надам се да ћу да упишем Економску школу", каже Стефан Митић.

"Мислим да ћу са саобраћајном школом и факултетом да лакше нађем посао", каже Стефан Трајковић.

У средњим школама у Врању по одлуци Министарства просвете, а у складу са потребама Службе за запошљавање, неки смерови се укидају од септембра, а уводе се и нова занимања.

"Техничара за безбедност саобраћаја не уписујемо више према одлуци Министарства. Ове године уписујемо техничара унутрашњег транспорта и биће занимљиво", каже директор Техничке школе у Врању Славиша Анђелковић.

Школе сарађују и са предузећима у граду где се ученици обучавају у пракси. За потребе Геокса италијанског произвођача обуће у Хемијско-технолошкој школи биће отворено комбиновано одељење конфекцијки кројач и обоћарски радник. У Пољопривредно-ветеринарској нови образовни профил је техничар органске производње.

"Процена Министарства пољопривреде и европских експерата је да је будућност југа Србије у органској производњи хране. Овде су све мала газдинства и села су напуштена", каже директор Пољопривредно-ветеринарске школе Саша Радичевић.

Према евиденцији Националне службе за запошљавање дефицитарна занимања у Врању су бармен, посластичар, рецепционер, медицински лабораторијски техничар, рудар.

"Имали смо потребу коју нисмо могли да задовољимо и није баш усклађено са потребом", каже Весна Станојковић, пи-ар Националне службе за запошљавање у Врању.

Гимназија је послала предлог за ново одељење за талентоване ђаке информатичаре, а у Медицинској више нема одељења за физиотерапеутског техничара.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару