Шабачке васпитачице награђене у Италији

На светском такмичењу за дизајн, које се традиционално одржава у италијанском граду Комо, на којем је ове године у ужи избор одабрано 6.000 радова из око стотину земаља, награђена су три рада из Србије. Светску награду за еколошку играчку добиле су две васпитачице из Шапца, Љиљана Рељић и Снежана Цветковић, запослене у Предшколској установи "Наше дете".

У шабачком вртићу "Слобода" никада није досадно, јер се малишани играју уз помоћ паметних табли. Ова еколошка играчка направљена од амбалаже, помаже им да развијају логичко мишљење, концентрацију и пажњу.

"Вртим шрафове, заврћем их, правим Снешка Белића. У вртићу је најзабавније", каже Влада.

"Провлачимо конопчиће, слажемо бројеве, штипаљке и математичке облике", каже Алекса.

"Од тих стварчица можемо да направимо шта год желимо и кад провлачимо то, можемо да направимо неки облик", каже Калина.

Да направе паметне табле, прикупљајући амбалажу, васпитачицама су помогли родитељи. У вртићу  се примењује такозвана Монтесори метода рада, зато у групи нема изостанака.

"Једноставно се трудимо да деци понудимо нешто ново, нешто са чиме немају прилику да се сретну и да појмови и вештине које деца усвајају, усвајају искуствено, дакле поступно и да имају материјал који им је доступан, тако да оно што науче заиста буде трајно у њиховом знању и искуству", каже Љиљана Рељић, васпитачица и аутор награђене играчке.

Играчка за коју је ауторкама додељена светска награда у Италији представљена је и на различитим стручним скуповима.

"Награда нам веома значи. Изненађене смо што смо добиле тако престижан трофеј и срећне што смо уопште учествовале и трудићемо се да и у наредном периоду смислимо неку нову идеју", каже Снежана Цветковић, васпитачица и ауторка награђене играчке.

Патентирани рад шабачких васпитачица, преведен на 40 језика, има право да у септембру учествује на изложбама у Даблину и Амстердаму, али за то је потребан новац.

Ако и не буде изложен, срећне су, кажу, због подршке колектива и резултата у раду које ће са децом показати поново на позоришним играријама.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи