Пластеничка производња расада

Иако доноси солидне приходе ретка су домаћинства у околини Краљева која се баве пластеничком производњом расадног материјала. Пољопривредници тврде да су улагања велика и да им недостају обртна средства за набавку савремених пластеника, садног и семенског материјала.

Породица Лишанин у селу Обрва код Краљева поседује три велика пластеника за производњу садног материјала.

Загорка каже да су сада на половини овогодишњег производног циклуса, јер ће готове саднице парадајза, краставаца и паприке пресадити у баште или изнети на пијацу, а леје у пластеницима попунити новим струковима. 

"Има доста посла. Завршавамо са првом садњом до априла. Онда постављамо нове леје или пикирамо поново. Робу коју узмемо износимо на тржиште и продаје се. Све што се прода после допуњујемо. Тако се ради", каже Загорка Лишанин, село Обрва.

Загорка и њен супруг Милош уложили су од почетка године до сада више од 2.000 евра за набавку материјала, хумсата, односно ђубрива и текуће одржавање пластеника. Нису сигурни да ће им се уложено вратити. Друго, рад у пластеницима је напоран и одузима доста времена.

"За младе људе ово је велики посао. Треба открити пластенике, покрити, исплевити, пикирати и залити. Затим изнети и продати или пресадити. Ово може и за 15 минута да пропадне ако буде невремена. За пет минута може да пропадне", каже Милош Лишанин, село Обрва.

Млади у селу се тешко опредељују за пластеничку производњу. Обрва је поморавско село. Земља је плодна и погодна за све врсте култура али људи се углавном баве сточарством.

"У селу Обрва има 200 кућа. Свега две, три куће се баве пластеничком производњом. То је нешто ново и скупо. Људи нису сигурни у ту производњу и принос који могу да остваре", каже Вучић Ђоковић из Месне заједнице Обрва.

Пласатеничка производња није заживела у овом крају. Фонд за развој пољопривреде града Краљева припрема између осталих и пројекте за подстицај производње садног материјала и раних врста поврћа и очекује сагласност у том смислу од градског већа.

За подстицајне кредите сељаци ће моћи да конкуришу и више пута у току године.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару