Филмови о старом Врању

Уз Врање се најчешће везује књижевник Бора Станковић, а привлаче пажњу и легенде и приче о грађевинама и доживљајима. Ученици врањских основних школа припремали су краће филмске форме, тако су и сами више сазнали, а и својим вршњацима приближили историју и традицију свог града.

Најпознатије споменике културе - кућу Боре Станковића, Бели мост, Мачкину чесму, Ђеренку, најмлађи основци приказали су на свој начин. Оживели су познате легенде о Врању, подсетили на историјске догађаје и значајне личности града.

"Ја сам се као аутор овог филма врло лепо и инспиративно понела, зато што сам преко овог филма нешто више сазнала о свом крају, односно Пчињском округу и граду Врању, што ме је више инспирисало да размишљам о врањском говору и врањском крају", каже Анастасија Јовић, ученица 4. разреда ОШ "Радоје Домановић".

"Сазнала сам нешто ново што нисам знала и нешто ново о Белом мосту и о другим споменицима", каже Дора Стојановић, ученица 4. разреда ОШ "Радоје Домановић".

Кратке филмове углавном су снимали мобилним телефонима, а у монтажи су им помогли учитељи и родитељи. Опробали су се и као глумци, у позајмљеним костимима.

"Ја сам овај видео сам урадио, посетио сам сва та места, сликао сам и помогао ми је отац", каже Никола Стојменовић, ученик 5. разреда ОШ "Бранко Радичевић".

"Нисам очекивао да ћемо да освојимо прво место, али лепо што смо учествовали", каже Матија Поповић, ученик 4. разреда ОШ "Радоје Домановић".

Од десет припремљених и приказаних филмова о легендама старог Врања, предњачиле су приче о музеј кући Боре Станковића и Белом мосту, о легендама у вези са чувеним градским чесмама и о томе зашто се уз Врање везује жуто цвеће.

"Дуго већ радимо у школи на очувању традиције, на очувању обачаја нашег краја и дуго већ живи та идеја да оно што радимо у школи, и проширимо. Да повежемо и остале школе, да укључимо и локалну заједницу", каже Слађана Димчић, учитељица.

Филмови су настали у склопу пројекта "Кроз врањске сокаке са баба Златом", групе просветних радника "ОЕКО", уз подршку града. Поред филмских, обухватају ликовне, литерарне и сценске приказе.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару