Уметничка дела из природе

Све што пронађу у шуми и потоцима, а учини им се занимљиво, Иван Алимпић и његова девојка Жаклина из Јадранске Лешнице код Лознице, претварају у права мала уметничка дела.

Све је почело из хобија и једне столице. Природа је, кажу Иван и Жаклина, главни дизајнер. Они су ту да прикупе материјал и направе готов производ.

"Немам никакве везе са столаријом веруј ми да не знам како се зову ове алатке, али сам научио и применим и да их искористим", каже Иван Алимпић.

"Мој део посла је финални део, помажем у шмирглању и лакирању", каже Жаклина Стефановић.

Гране доносе са свих страна, онда их гуле од коре и суше на промаји. Процес израде траје дуго. Најважнија је, кажу, добра моћ запажања.

"Иван је тај који никад не вади тестеру из аута, и каже Жако дај тестеру, тако да су неки од примерака грана дошли из Александроваца", каже Жаклина Стефановић.

У поткровљу су направили простор који опремају намештајем који сами направе. Од кривих грана настали су сточићи, комоде, полице и кревет. Употребу су нашли и постоље старе Сингерице нађено у потоку.

"Тешко ми је објаснити шта радим јер све су ово уникати, а одредити цену овако нечему, стварно не би знао ни како би се одвојио уопште и раставио од тих ствари и коју цену одредити", каже
Иван Алимпић.

Чим нађу довољно времена, али и новца преселиће се у природу. Идеја је да од шљивика у ком постављају старе вајате, направе туристичку атракцију, али и бизнис.

"Вајат је стар преко 100 година из 1907. године, а план је да га доведем у фазу да може да се живи у њему, да се преноћи", каже Иван Алимпић.

Вајате ће опремити старим, оригиналним предметима, али и онима које су направили. Будући етно комплекс зваће се "Србија међу шљивама". Док Иван буде пекао ракију, Жаклина ће спремати џем и слатко.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару