Читај ми!

Оранице у лесковачком крају под водом

Више од стотину хектара ораница у лесковачком крају је под водом. Колико штету су подземне воде нанеле пољопривредним културама још не може да се утврди. Произвођачи, кажу, да пролећне сетве неће ни бити, јер после најављених падавина у своје њиве не могу да уђу још два месеца.

Иста слика после пет година. Плодне њиве дуж старог ауто пута у селима Богојевцу и Залужњу код Лесковца претворене су у језера. Јесенас посејана пшеница која би сада требало да се заштити и нађубри не види се.

Узладун је труд и повртара који су већ посадили кромпир. Предраг Трајковић је највећи произвођач. По хектару произведе и до 30 тона кромпира.

"Кромипр који смо посадили почео је да се скапава и труне. Од њега нема ништа, а онај који треба да садимо немамо где док се вода не повуче", каже Предраг Трајковић, произвођач кромпира.

Штету је претрпео и Момчило Стојадиновић који кромпир сади на два хектара, а до њиве не може да дође.

"Више надолази него што одлази. Такве су подземне воде, а и ова површина је велика", каже Момчило Стојадиновић.

Подземне воде прекинуле су и посао у пластеницима. Питање је да ли ће успети расађен краставац на овој парцели.

"На вишим деловима чини вам се да је земња сува, чим ископате рупу на десет или пет центиметара одмах вода извире", каже Новица Јовановић, повртар.

До пре два дана ни пут се није назирао.

Дубина воде на појединим местима је и до једног метра. За десетак дана почиње сетва кукуруза. Тешко да ће ратари из села Богојевца моћи да уђу у ове њиве до јуна.

Упркос томе што знају да је битка са подземним водама унапред изгубљена мештани покушавају да јој одреде ток. До Јужне Мораве одавде не може да стигне, јер нигде нема пропуста.

"Људи из Богојевца су у великим проблемима па смо нашли неко решење. Мојом добром вољом прокопали су канал и ја сам им дозволио да вода отиче кроз моју пшеницу", каже Иван Димитријевић, произвођач из Залужња.

Трајно решење, кажу мештани, постоји. Изградња канала како би сва ова вода директно отицала у Ветерницу.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи