Читај ми!

Брига о деци са аутизмом

У Панчеву од 2003. године постоји дневни боравак за децу која болују од аутизма. Она се у пратњи медицицинске сестре сваког дана организованим превозом довозе из града и околних села, али проблем је што су просторије у којима бораве веома мале и неусловне.

Овако мала Лана разговара са својим дефектологом. Она воли овде да долази, јер се сваког дана дружи са својим другарима којима прија боравак у оваквом окружењу.

Вера Јакшић, медицинска сестра каже да је веома важно да аутистична деца овде дођу.

"Веома је битно да да деца изађу из кућног окружења, да се друже са својим друговима у боравку и да се социјализују, а овде могу и много тога да науче", каже Вера Јакшић.

Родитељима много значи што имају где да оставе своје дете о којем мора неко да брине 24 сата, али још увек многи не желе да изводе децу из куће, а још мање  да их остављају у дневном боравку.

Иванка Цветановски каже да њена девојчица која болује од аутизма воли овде да долази.

"Много ми значи што постоји организован превоз и што не морам да размишљам ко ће је довести у дневни боравк и ко ће је вратити кући, а задовољна сам јер видим да моја ћерка напредује, не много и не брзо, али најважније је да има помака", каже Цветковска.

У дневном боравку "Невен" отворено је и породично и брачно саветовалиште, јер је и родитељима који имају аутистичну децу веома тешко да пронађу најбоље решење за своје дете и зато, како каже Ивана Синђић, дефектолог и брачни и породични саветник често долази до сукоба и до развода.

"Апелујемо на родитеље којима је потребна помоћ да дођу и да заједно утичемо на дете са којим имају одређен проблем. Они могу имати међусобни конфликт због одређеног конфикта, јер имају недоумица због промене понашања код детета. Нама могу увек да се обрате, јер нам је примарни циљ да породица остане на окупу и да супружници заједно решавају проблеме", каже Ивана Синђић, дефектолог и брачни и породични саветник.

Запослени у дневном боравку и родитељи једино се жале што је просторија од 20 квадратних метара у којој бораве аутистична деца веома мала и не испуњава услове за спровођење  комплетне терапије. Зато кад год је лепо време они излазе у двориште, организују шетње и обављају хипотерапију на хиподрому.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару