Превентивним прегледима против карцинома дојке

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4.000 жена оболи, а 1.600 умре од ове болести. Због тога што се узрочник не зна, појава карцинома дојке се не може спречити, али се његовим раним откривањем болест може излечити.

На подручју Расинског округа прошле године карцином дојке откривен је код 120 пацијенткиња. Поредећи са окрузима сличне величине, неупоредиво више, али су шансе за њихово излечење веће јер се болест најчешће дијагностикује у раној фази.

Пре свега захваљујући доброј организацији свих који о здрављу пацијенткиња брину - од изабраних лекара при Домовима здравља, преко гинеколошке и онколошке службе, до интерног конзилијума који у Општој болници у Крушевцу дуже од три деценије доноси одлуке о најбољим начинима лечења.

"Код скоро половине пацијенткиња тумор је откривен кад је мањи од два центиметра, у својој највећој димензији, а код 35 одсто пацијенткиња откривен је мали тумор без захваћених лимфних лезда у пазуху, што се проверава након операције. То је тај први стадијум болести у којем је вероватноћа излечења негде око 95 одсто", каже прим. др Зоран Гајић, спец. онкологије, начелник дневне болнице за хемиотерапију Опште болнице Крушевац.

Појава карцинома дојке се не може спечити, јер се не везује за један фактор ризика, али се болест може открити рано, у почетном стадијкуму када су шансе за излечење много веће. Са тим циљем женама се самопрегледи једном месечно саветују већ од двадесете године, после четрдесете годишњи преглед код онколога, а након 45. године живота мамографија.
 

"То је због тога што оне мале промене у дојци, нарочито оне мање од 0.5 до 1 центиметра је тешко напипати, а могу да се виде на снимку. И ту су наравно резултати лечења најбољи, кад се такваболест открије. Друго мамографија може да открије постојање микрокалцификација, једне врсте промена у дојкама које моогу да претходе појави карциномашто је још боље. Њиховим уклањањем уклања се и потенцијално жариште болетси и пре њене појаве, што занчи 100 одсто излечење", каже Гајић.

Националном скрининг програму раног откривања рака дојке прошле године прикључио се и крушевачки Дом здравља.

"Од укупно 1.700 прегледаних жена, за сад имамо податке о 1.500, kод пет је откривен карцином што је јако значајно јер је реч о скринингу, прегледу жена које су дошле без икаквих тегоба, а болест им је откривена. Зато апелујемо на све жене које добију позив да се обавезно одазову", каже др Рада Јоксимовић, начелница радиолошке службе Дома Здравља Крушевац.

Скрининг преглед на мамографу је потпуно бесплатан, на њега се не чека и у крушевачком Дому здравља може се урадити и у после подневним часовима. Са упутом одабраног гинеколога предвиђен је за жене од 50 до 69 година старости, док се мимо скрининг програма, на мамографу који је Крушевцу донирала Влада Јапана, уз заказивање раде и дијагностичке мамографије.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару