Читај ми!

Лидери одрживог развоја

У Сремској Митровици одржана је прва конвенција ЦЕДЕФ годишњег програма за градове и општине Србије чији је циљ да подстакне локалне самоуправе да буду лидери одрживог развоја.

Под покровитељством Владе Србије и Привредне коморе, састанку су присуствовали тимови 27 градова и општина који су до сада пријавили 160 развојних пројеката.

"Наше министарство подржава овакве пројекте и кроз законске основе. Овде је данас  много привредника који су у пословању отишли неколико корака даље и имају европска искуства у пројектима које они нуде локалним самоуправама. Много може да се уради кроз добру сарадњу локалних самоуправа, покрајине и републике", каже Миодраг Поледица, државни секретар Министарства градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

"ЦЕДЕФ је експертска организација и циљ нам је да локалне самоуправе представе своје пројекте компанијама које смо назвали "Премијер лига", каже Јованка Арсић Каришић, председник УО ЦЕДЕФ.

Следеће конвенције биће одржане у Крушевцу, Зрењанину, Чачку, последња у Београду у новембру, како би сви региони били равноправно застуљени. За изузетне резултате у развоју и примени обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и управљања отпадом и водама, Програмски савет наградио је девет општина повељама "Лидер одрживог развоја", међу којима су и Шабац и Сремска Митровица.

"Град Шабац има највише пријављених пројеката у области енергетске ефикасности. Ми смо изоловали стамбене зграде у сарадњи са нашим станарима, сада радимо пројекат за употребу биомасе и разговарамо о енергетским потенцијалима у нашем комуналном отпаду. Имали смо до сада добре партнере и сада разговарамо и са представницима Европске банке за обнову и развој", каже градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице додао је да оно што ће радити ове године из добити предузећа која се баве енергетиком а та добит се мери са пола милиона евра, искористиће их и вратити домаћинствима кроз посебне програме где ће грађани моћи да замене столарију и побољшају ефикасност грејања уз помоћ кредита код банака, а град ће, како каже, субвенционисати камате.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи