Читај ми!

Обележена годишњица од избијања Топличког устанка

Полагањем венаца на споменик палим Топличанима у ратовима од 1912-1918. године и жртвама Народног устанка 1917. године у Прокупљу је обележена деведесетосам година од избијања Топличког устанка. Први пут, ове године, Топлички устанак се обележава као саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

Повод за Топлички устанак био је регрутовање српских младића у бугарску војску и зверства која је на подручју Топлице, са циљем бугаризације, вршио окупатор.

На челу устанка, кога је носио српски сељак, налазиле су се војводе Коста Пећанац и Коста Војновић. Устанички талас кренуо је из Куршумлије, а Прокупље је ослобођено 2. марта 1917.
 године. Слобода је потрајала само 11 дана.

"У ослобођеном Прокупљу Коста Војновић је организовао власт на тај начин што је био изабран председник општине, што су били постављени органи власти, судови... Био је чак донет и један закон којим се регулише одржавање реда и мира", каже Божица Младеновић, историчар.

Устанак, који је претио да угрози виталну непријатељску саобраћајницу према Солунском фронту, угушила је у крви и пламену Немачка, аустроугарска и бугарска војска. Од ове године, Топлицки устанак се обележава као саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

"Деведеесетосам година као да смо ћутали. Деведесетосам година као да смо се крили, као да смо се стидели Топличких јунака. Деведесетосам година држава није била у стању да стане испред споменика Топличким јунацима и каже колико се поноси и Костом Војновићем и Костом Пећанцем", каже Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Топлички устанак однео је 18 хиљада жртава. Отпор је, међутим, прерастао у герилу, која је у јесен 1918. године заједно са српском војском учествовала у борби за коначно ослобођење земље.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи