Читај ми!

Село повртара

На пијачним тезгама у Шапцу већ има раног поврћа. У том крају, по пластеничкој производњи, познати су повртари из Горње Врањске, чија салата ускоро стиже за бербу.

Породица Боре Милојевића живи од повртарства. У 40 пластеника ове зиме засадили су 20.000 струкова салате,ускоро очекују прву беру, и  надају се доброј заради.

"Уложено је можда до 100.000 динара, што се тиче семена дневница,фолије, па очекује се 250 - 300 хиљада динара. Прошле године је било солидно", каже Бора Миливојевић из Горње Врањске.

Свака породица у селу има повртањак. За пласман не брину, јер како  кажу, због квалитета, купци им долазе и кући.

"Ово вам дође као нека инфузија, то су прве паре, готов новац. Имамдва три купца, они долазе кући, ја то продајем кући, и са њима радим већ неколико година", каже Милета Ранковић из Горње Врањске.

У овом селу, пластеници су подигнути на више од 200 хектара. Поврће, којег је доскора било само у пролећним илетњим месецима, сада производе током читаве године.

"Отприлике радимо 6-7 сати дневно, сад имамо парадајз, још мало требада га износимо, имамо и купус. Може ли се живети од овог? Може, алитреба много рада, много труда, много улагања", каже Катарина Миливојевић из Горње Врањске.

Уз пластнике, посла има стално, јер овде се кажу, у току године, засаде и уберу три културе.

"Салата се скида, на то исто место долази парадајз, парадајз пролазитамо негде у јуну, после тога долази целер, и тако три културе се искористе у једном пластенику", каже Бора Миливојевић из Горње Врањске.

Годишње се у Горњој Врањској произведе више од 5.000 тона поврћа,највише парадајза и краставаца. Било би и више и исплативије, додајуповртари, када би у селу имали и хладњаче.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи