Читај ми!

Колико су нас коштали празници

За јануар кажу да је најдужи месец са највише трошкова. Новогодишњи и божићни празници испразнили су новчанике, због чега, тврде Шапчани, предстоји стезање кајиша.

У шабачкој тржници, више је продаваца него купаца. И поред богате понуде на тезгама, промет никада није био мањи.

"Лоше, нема коме да се прода, нема народа. Узимају две шангарепице, један першун, паштрнак, кило кромпира, то је ситно ситно", кажу грађани.

Да би кућни буџет после празника издржао до краја месеца, домаћице купују само најпотребније намирнице.

"Немам појма како ћемо преживети јануар. Мора се водити рачуна да се не праве непотребни трошкови, тешко је шта да радимо. Тешко је, једва се излази на крај, много пара треба, мало има, то је проблем. Треба трошити колико се има, развући, неко теже, неко лакше. Колико имам, толико купим", кажу грађани.

Осим минуса напољу, први месец у години познат је и по минусу на банковном рачуну. Стручњаци кажу,  да за празнике трошимо више него што имамо.

"Оно што је битно за потрошаче, бар код нас у овим транзиционим временима навикли да штеде сваки динар, јесте да добро размисле пре сваке куповине, да се рационално понашају", каже др Драгана Симић Антонијевић, Удружење за заштиту потрошача.

Зараде запослених у Шапцу, ниже су за око 4.000 хиљаде динара од државног просека.

"Просечна зарада без пореза и доприноса, исплаћена у новембру месецу за град Шабац износила је 39.615 динара, и за 2,9 одсто  је нижа у односу на октобар 2013. године", каже Весна Скробић, начелник Одељења статистике Шабац.

Да су се Шапчани истрошили за празнике потврђују и у бутицима. Поред примамљивих сезонских снижења и до 70 одсто, купаца никад није било мање.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи