Читај ми!

Кад су момци волели гајде, а девојке гајдаше

Осамдесетпетогодишњи Славко Цветковић из Лебана је најстарији гајдаш у Србији, а његов ученик једанестогодишњи Филип Богдановић најмлађи. Славко је, како каже, поносан на Филипа који се, иако је гајде први пут узео у руке пре само годину дана, показао као доследан наследник.

Са гајдама другује више од седам деценија. Од своје дванаесте. Било је то време када су момци волели гајде, а девојке гајдаше.

Без њих се ниједно славље и дружење није могло замислити. И сам је први пут засвирао на једној веридби у родном селу.

"Године 1944. погодио сам да свирам просидбу, при том да је било 10 гајдаша изврсних у Шуману, у мојем селу, а ето мене дечака су позвали. Двадесетчетири сата свирање је било", каже Славко Цветковић, најстарији гајдаш.

"Гајде су ме и ожениле", каже Славко Цветковић. Ни у војску није ишао без њих. Прошли су заједно од Софије до Флориде. И у осамдесет петој су непрекидно у рукама. Мада године чине своје, најстарији гајдаш у Србији не намерава ускоро да их одложи.

"Није то тешко коме ради мозак, кликер и воља", каже Славко.

Пре годину дана код њега је стигао десетогодишњи Филип Богдановић. Изненада, али у правом тренутку. Да га подучи, пренесе нагомилано знање и проследи бар део народног блага од преко 160 мелодија.

"Гајде данас мало младих свирају па сам ја хтео да одржим ту традицију овде у Лебану и наследим деда Славка", каже Филип Богдановић, најмлађи гајдаш.

Уместо гитаре, популарне и класичне музике очаран фолклором Филип се одлучио за гајде свестан да то не може свако и срећан, јер учи од најбољег, правог и званичног мајстора гајди. Препознали су се, најстарији и најмлађи гајдаш, већ овенч ан бројним признањима.Наследник је ту.

"Број један је Филип, одличан је слуша, ради вредно", каже Славко.

Много разлога за уживање и задовољство. Али ту није крај, јер Славко није тек тако ушао у пројекат за очување традиције старих инструмената Српске академије наука и уметности. Гајде су савладане ваља још и усна хармоника, фрула, дудук, шупељка.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи