Читај ми!

Збуњено воће спава

Мештани села у општини Блаце пре сече бадњака, обрали су јабуке које су, јесенас, после града, по други пут цветале и родиле. Јабуке се, као атракција, продају и на топличким пијацама, а купци једну плаћају по цени килограма.

Милован Марковић из блачког села Кашевара, пре одласка за бадњак отишао је да убере јабуке које су му ове године два пута родиле. Каже збунило их летос јако невреме са градом натеравши воће да у августу поново процвета, и ако су шансе да такви плодови опстану буду минималне.

"Крупне јабуке прве класе другог брања прошле године 2014. године обрали смо и оне могу да служе за јело, а ове ситне што се виде иза мене на јабуци су остале ето за Божић", каже Милован Марковић.

У народу верују да такви плодови имају магијску моћ, о чему сведочи потражња на топличким пијацама.

"Две сам узео за ћерке, а две сам узео за унучад. Узео сам и за себе. Видео сан на телевизији и хтео сам да пробам и ја како је то. Чудо", каже Владица Станојевић.

"Кад сам видела ја баш чудновато и дођем да купим. Није важно колико кошта важно је да се нашло. Жене које немају децу са другог рода јабуку када поједу обавезно затрудне", каже Вера Митровић.

"Продала сам пуну корпу. Да сам имала и по 100 динара би још више продала", каже Милица Здравковић, продавачица.

Док су једни куповали по цени килограма других било је и оних који су знатижељно гледали или желели да пробају.

"Нормална јабука као свака јабука. Није битно што је јабука родила два пута за исту годину", каже Горан Станковић.

У селима блачког краја права зимска идила. Збуњено воће са којим се природа летос поиграла спава. Мештани сматрају да је то било и више од игре, а Божић дочекују са жељом да им донесе бољитак.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи