Читај ми!

Година изазова за Симпо и Јумко

Иако су имале проблема са штрајковима и блокадом рачуна, две највеће врањске компаније Симпо и Јумко, уз финансијску помоћ државе, успеле су да током године покрену производњу. У Симпу се трећина радника изјаснила за социјални програм, а у Јумку ће почетком наредне године почети изјашњавање о томе.

Пуна изазова била је 2014. година за раднике Јумка. Због неисплаћених  зарада, неоверених књижица штрајковали су од јануара.

Део радника почео је да ради у мају, када је постављено ново руководство. У последњем тромесечју, сви су за машинама.

"Како је било, сад је супер. Кренули смо да радимо, примили смо плату", каже Зорица Томић, радница.

"Тешка су времена била, посла је било, али пара није. Сад је ситуација другачија", каже Словенка Младеновић, радница.

"Књижице ће нам бити оверене, ја сам радница 33 године, имамо и посао", каже Славица Димитријевић, радница.

Држава је већински власник Јумка, помогла је компанији, дала нове послове. Сада Јумко има уговорене послове за нашу, финску и пољску војску, шију униформе и за јавна предузећа.

"Потписали смо уговоре у вредности од 8 милиона и 138 хиљада евра и то су уговори који ће се реализовати у наредном шестомесечном периоду", каже Горан Ђорђевић, генерални директор компаније "Јумко".

Погоне Јумка обилазили су потенцијални инвеститори. За сада, најозбиљнија је пољска фирма Андропол.

"Очекујемо у наредној години повећање продаје на више од 15 милиона евра, очекујемо смањење свих трошкова, на томе се већ ради. Неки трошкови су смањени", каже председник Надзорног одбора у компанији "Јумко" Бранислав Поповић.

И за Јумко и за Симпо проблем у пословању представља вишак радника. У Јумку ће изјашњавање о социјалном програму бити у фебруару, а у Симпу су се 1.384 радника пријавила.

"Да фирма постане тржишно одрживи систем, и да се фирма скине са леђа државе, да фирма самостално обавља своју делатност", каже Слађан Дисић, генерални директор компаније "Симпо".

У току је конверзија дуга Симпа, Влада Србије и локална самоуправа конвертовала су своја потраживања у трајни улог. Производња ће у Симпу почети 12. јануара у свим погонима, на почетку у првој смени. Руководство преноси да има заинтересованих инвеститора, пре свега из Кине.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи