Читај ми!

Књажевац за Европу

Да би своја вина могли да продају на иностраним тржиштима, произвођачи из Србије мораће да региструју ознаке географског у складу са новим прописима Европске Уније. Вина књажевачких подрумара прва су испунила европске стандарде и стекла право да понесу нову ознаку географског порекла "Књажевац". Ова ознака ће важити за Потркањско, Зајечарско, Борско и Бољевачко виногорје.

Књажевачки винари препознали су значај усклађивања са Европом у тој области и први у Србији започели процес регистрације географског порекла по новим стандардима.

Нова ознака наћи ће се прво на етикетама вина "Винарије Јовић" из Потркања и подрума "Урошевић" из села Равна.

"Географско порекло по старом систему је било поприлично недефинисано, а интересантно је то што није признато и што важи само унутар Србије. Са новим системом очекујемо да исти принципи важе за све како би се заштитили од многих који нелегално наступају, од много плагијата, да не причамо о упаду разноразних вина са страних тржишта", каже председник удружења произвођача вина са географским пореклом Саша Јовић, Винарија "Јовић".

За добијање нове ознаке винари  су морали су да израде обимну студију и елаборат, док је држава у тој области претходно успоставила неопходне законске оквире.

"Европска Унија тражи, а тиме и наш правилник о географском пореклу да произвођачи дефинишу шта је то специфично и заједничко за сва њихова вина у односу на климатске, земљишне услове или факторе човека који утиче на квалитет и специфичности вина", каже Дарко Јакшић, шеф групе за винарство Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Очекује се да нова ознака географског порекла буде добар подстицај и развоју туризма.

"Вино може да буде производ који повезује и туризам и пољопривреду. Путеви вина, путеви римских императора су нешто што може да употпуни туристичку понуду Књажевца", каже  председник општине Књажевац Милан Ђокић.

Регистрација ознаке "Књажевац" биће завршена у наредна два месеца. Ова ознака као и све будуће ознаке географског порекла постаће и део јединствене електронске базе ознака Европске Уније, што ће омогућити да наша вина буду представљена потенцијалним купцима из целог света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи