Читај ми!

Вила Обреновића ускоро доступна и туристима

У летњиковцу династије Обреновића код Смедерева потписан је протокол о сарадњи у вези отварања овог комплекса за организоване посете туриста. Протокол је закључен између Управе за заједничке послове републичких органа, чији је ово резиденцијални објекат, и Града Смедерева. Прве организоване посете вила Обреновић примиће почетком маја наредне године.

До сада је само мали број Смедереваца и одабраних могао да посети, како су га неки називали, забрањени град Смедерева.

Вила је смештена недалеко од града на најлепшем узвишењу са кога се пружа поглед на Дунав и банатску равницу. Највише детаља о овој вили и догађањима приказано је у књизи, иначе магистарском раду, Снежане Цветковић.

Ово је први корак отварања резиденцијалних објеката за очи јавности и туристе.

Јован Воркапић директор Дирекције за имовину Републике Србије каже да је ово велики догађај и за Смедерево и за све који желе да се упознају са историјом из периода владавине династије Обреновић.

Последњих седамдесет година некадашњи Краљев двор налази се у државној својини, у почетку као објекат репрезентације владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, познатији као вила "Извршног већа", или као вила "Златни брег".

Поред отварања виле за организоване посете најављено је и сређивање туристичке луке на Дунаву где ће пристајати беле лађе. Прве организоване посете вила Обреновић примиће почетком маја наредне године.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи