Читај ми!

На коњу до лекара

Здравствени радници Хитне службе куршумлијског Дома здравља су на коњу превезли пацијента из 50 километара удаљеног планинског села Трпезе, након што им се санитетско возило заглавило у снегу. Није реткост да се екипе хитне помоћи сналазе на различите начине како би пацијентима спасили живот.

Од позива првог приоритета до интервенције екипе хитне помоћи у Куршумлији потребно је неколико минута. До разуђених села ове општине помоћ стиже много дуже.

"Кад год позовем, за било шта, не само ја, него и суграђани, комшије, десило ми се да сам звала и за комшилук они брзо стигну", каже мештанка села крчмаре.

"Некада пацијента чак и носимо. Једном приликом смо инпровизовали носила од неког шаторског крила, ставили човека и три километара смо га тако носили и вукли по снегу до возила, без обзира на временске услове, санитетом се оде докле се може, а одатле пешке", каже Славиша Дошовић, лекар.

Директорка Дома здравља др Уранија Петровић каже да је позив јуче био из трпезе, села које је удаљено 50 километара од Куршумлије.

"Пут је веома лош поготово што је пао снег, наша кола су се зааглавила тако да нису могла даље. срећом пацијент који је звао за помоћ је имао коња тако да су они морали некако са коњем да га допреме до нашег санитетског возила", каже Уранија Петровић.

У општини Куршумлија има више од 90 насељених места. До половине воде некатегорисани путеви, па је у зимским условима до њих готово немогуће стићи.

Хитна помоћ у Куршумлији покрива терен од 1.000 квадратних километара на коме живи око 20.000 људи.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи