Читај ми!

Посета амбасадора Кирбија Царској палати

У античком локалитету Царска палата у Сремској Митровици постављен је мозаик са ликом бога Меркура. Пројекат рестаурације и конзервације дела богатог римског наслеђа из 3. и 4. века нове ере покренут је средствима из фонда Америчке амбасаде.

Стар је 17 векова, у депоу Сремскомитровачког музеја чекао је скоро четрдесет година, а од  почетка рестаурације до постављања на зид Царске палате требало је годину дана. Мозиак са ликом бога Мекура, има преко 10.000  делова, бројне коцкице су од стакла, позлаћене и  посребрене.

"Не само по нашем мишљењу него свих стручњака који су били ангажовани у Сирмијуму мозаик са ликом Меркура је један од најзначајнијих таквих налаза на територији данашње Србије", каже Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту спомерника културе Сремска Митровица.

Да римско наследје поново краси царске одаје некадашњег Сирмијума побринула се Америчка амбасада издвојивши за пројекат 73.000 долара. Толико су издвојили и у Министарству културе.

"Драго ми је што смо помогли да Србија поново открије своју историју и да она угледа светлост дана. Ово је добар пример сарадње не само професора него и  студената из Америке и Србије,  ово нису радови који ће се завршити преко ноћи него ће трајати годинама", каже Мајкл Кирби, амбасадор Америке у Србији.

Уз мозаик са ликом Меркура рестаурира се и 12 сегмената мозаика који ће бити постављен у највећој просторији на локалитету. У радионици заједно стручњаци Републичког и сремскомитровачког завода.

"Ово је у неку руку мој допринос да се заштити културно наслеђе и додатна мотивација", каже Дуња Пејовић, дипломирани зидни сликар мозаичар.

Пет година од наткривања и уређена, Царску палату посетило је преко 60.000 туриста, трећина су странци.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи