Читај ми!

Једно дрво за једног ратника

Око десет хиљада младих стабала тополе биће засађено на локалитету "Храстовача" код Костолца. На садњи будуће шуме ангажовани су осуђеници Казнено-поправног завода "Забела" код Пожаревца у оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника".

Локација "Храстовача" одабрана је због тога што се 1915. године на овом подручју одвијала битка између Дунавске дивизије српске војске и немачких јединица које су надирале преко Дунава.

Садња топола у "Храстовачи" код Костолца део је пројекта "Једно дрво за једног ратника".

Пројекат предвиђа садњу милиони и три стотине хиљада стабала лишћара и четинара, по једно за сваког страдалог становника Србије у Првом светском рату. За осуђенике Казнено-поправног завода "Забела" који саде будућу шуму, ова акција је више од симболике.

Пројекат заједнички спороводе Министарство правде, Управа за извршење кривичних санкција, Јавно предузеће Србијашуме и Шумарски факултет у Београду. На садњи су ангажована осуђена лица из више казнено-поправних завода у Србији.

Садња младих стабала почела је на Церу, месту на коме је Српска војска извојевала прву велику победу у Првом светском рату. Осим симболичног, пошумљавање локалитета везаних за Велики рат у Србији има и практичан значај.

Пројекат "Једно дрво за једног ратника" трајаће четири године, онолико колико је трајао и Први светски рат.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи