Читај ми!

Станови за најугроженије

У Белој Паланци почела је изградња зграде са 18 станова за избегле, расељене и социјално угрожене. Општина је обезбедила плац и инфраструктуру, а Дански савет за избеглице донирао 330 хиљада евра за изгрању и опремање станова. То ће омогућити да до краја следеће године буде укинут колективни центар у Белој Паланци.

Породица Марковић избегла је  из Гњилана. Са шесторо мале деце, живе у тешким условима колективног центра у хотелу "ЕС" у Белој Паланци. Надају се да ће после 15 година избеглиштва  добити стан.

"Ово је један велики успех у животу, и то ми је најпотребније за моју децу. Ништа не захтевам друго, само кров над главом за своју децу", каже Саша Марковић из Гњилана.

Осморо Марковића, највероватније ће се у у августу следеће године, када буде завршена ова зграда, уселити у један од 18 станова. На овај начин, пре две године, стамбене проблеме решило је осам породица. Њихова искуства су позитивна.

"Сада је овде стварно лепо. Добили смо стан, имамо своје купатило, спаваћу собу, дневни боравак, терасу. Много је лепше него што је било", каже Славица Миловановић из Урошевца.

Изградња 18 станова убрзаће затварање једног од последњих колективних центара у Србији -  хотела  "ЕС" у коме је тренутно смештена 81 особа.

"Почетком деведесетих година било је 700 колективних центара, сада је остало укупно 14. Ове годиће ћемо затворити један у Краљеву, а остале затварамо следеће године", каже Радмило Дедовић, Комесаријат за Избеглице.

"Стварно смо се потрудили да уложимо финансије и дамо велику подршку од стране Европске Уније, да што пре и што боље пружимо помоћ угроженим лицима на територији Републике Србије", каже Марина Кремонезе, Дански савет.

Најављено је да ће за неколико месеци, овде ће почети и изградња четири монтажне куће за још девет угрожених породица. Дански савет издвојио је додатних 115 хиљада евра.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи