Читај ми!

Омиљено зимовалиште сова

Готово свако насељено место у Војводини има своје јато сова, а њихово највеће зимовалиште на планети је Градски трг у Кикинди. Поред Суваче и мамутице Кике, сове ушаре су један од туристичких брендова највеће севернобанатске општине. Бригу о овим, по много чему посебним створењима, воде грађани и Центар за заштиту сова Војводине.

Праћење бројности малих ушара и угрожавајућих фактора најважније су активности волонтера, који су ових дана у крошњама четинара на кикиндском тргу избројали тачно 442 сове, што је приближно прошлогодишњој бројности.

Милан Ружић из Центра за заштиту сова Србије наглашава да су сове задовољне и у прилично добром стању. Разлог за то је велика бројност разних глодара којима се сове хране, што
 их чини великим савезницима наших пољопривредника.

"Ова година нам остаје у сећању и по томе што су се сове гнездиле и по два пута", додаје Ружић.

Новембар је у Кикинди проглашен месецом сова, па 
у и ове године ученици основних и средњих школа на манифестацији, коју је организовао општински Секретаријат за локално економски развој и туризам, на свој начин, на папиру, у глини, пластици и другим материјалима, представили ову симпатичну и корисну птицу.

Александра Ћурчин из ОШ "Ђура Јакшић" објашњава заинтересованима да је на паноу поред ње нацртано стабло са кућицама које чувају сове.

"На основу текста на кућици треба погодити о ком Кикинђанину је реч", појашњава Александра.

Теодор Алар, ученик Економско-трговинске школе, смер за куваре, каже да су ученици школе представили четири врсте колача у облику сове.

"Оно што нас посебно радује јесте едукативни карактер манифестације", истиче Драгише Угарчина из Секретаријата за локално економски развој и туризам, додајући да је евидентно да деца не воде само рачуна о совама ушарама него о природи уопште.

На предавању у Центру за стручно усавршавање посебно је указано на проблеме с којима се сусрећу сове, као што је велика бука, прејако осветљење, сеча стабала и неконтролисано тровање глодара којима се сове хране.

Сове су, иначе, Законом о ловству заштићене трајном забраном лова.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи