Читај ми!

Фабрика робота у Платичеву

Економска криза утицала је на смањење инвестиција у привреду и мања улагања у аутоматизацију, али не и на исплативост домаће памети, кажу у првој домаћој фабрици робота у сремском селу Платичево. Одавде инжењери не одлазе, одлазе само роботи са ознаком произведено у Србији.

За један минут без муке и помоћи напакује се 120 производа. На најтежим физичким пословима овај робот мења шест радника и не умара се.

"Најбитнија нам је идеја, а најтеже да се уради софтвер. За ову линију нам је требало око три месеца да је реализујемо од нулте до крајње тачке", каже Борислав Перић, електроинежењер аутоматике.

Од паковања до варења, подизања, истовара и утовара. Роботи из Платичева могу да ураде све по жељи купца, а живот им даје 20 младих инжењера.

"Ја сам завршио мехатронику и три године већ радим овде и ово јесте остварење нечега што сам ја замислио јер ми даје могућност да напредујем, да видим нове технологије, да радим нешто што волим", каже Небојша Павлов, инжењер мехатронике.

"У земљи Србији се коначно исплати српска памет....оно што ради на западу било који инжењер то радимо и ми овде у нашој фабрици", каже Радослав Попов, машински инжењер.

Када су почели били су им неопходни скупи увозни механички делови. Сада их сами праве и немају дилему. Ни инопартнери се не двоуме за сарадњу са малим колективом са великим умећем.

"Србија је веома значајна и направила је велики корак у изради и примени ове технологије и не разликује се од других земаља у Европи", каже Андреас Ламбру, машински инжењер "Митидис    Поин" Кипар.

Од када је пре шест година почео такозвани "плес робота" из Платичева је преко 40 линија отишло у  Немачку, Румунију, Француску, Шведеску и земље у окружењу. Да ли због кризе или скепричности према домаћим производима, наше фирме посебно из централне Србије, предност дају скупљој конкуренцији из Словеније. У Русији наша памет има примат.

"У овом моменту су Руси заинтересовани за роботске линије за заваривање великих комада рецимо вагона за железницу", каже Драган Мићић, оснивач фабрике робота "ИЦМ" Платичево.

Већи посао, већи и изазов за инжењере креаторе. Тренутно конструишу три наручене линије. До сада су, кажу на сваки роботски захтев имали домаћи паметан одговор из Платичева.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи