Читај ми!

Спорна локација за изградњу постројења

Житељи неколико ужичких села противе се изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода. Све отпадне воде завршавају у реци Ђетињи, а ако се пропусти шанса за изградњу постројења које финансира Влада, град Ужице ће за коју годину морати сам да финансира пројекат.

Три деценије се говори о пројекту, а када се указала прилика да Ужице буде међу прва три града Србије који ће добити најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода, његова реализација је неизвесна.

Нико не спори неопходност изградње постројења, али је спорна локација, јер га мештани села у чијем би се атару градило, не желе у својој близини. Тако је пројекат, за који је потписан уговор о кредиту од  15,2 милиона евра, од чега држава враћа 95, а локална самоуправа пет одсто, доведен у питање.

Док градске власти доказују апсолутну безбедност постројења, Ужичани, мање-више,  незаинтересовано прате њихове вишемесечне дебате.

Река Ђетиња, убијена отпадом и фекалијама путује ка свом ушћу. На све то, рок за коначну одлуку о спровођењу пројекта се примакао, а компромиса још нема на видику.

Житељи Горјана, Крваваца, Поточања, Злакусе, страхују због високих трошкова одржавања постројења, начина одлагања муља,  смрада који би настао ако би дошло до проблема у функционисању система. А хронична беспарица у градском буџету их не охрабрује.

Много тога, истина, мештанима није предочено на време. Сада је град понудио и гаранције да будуће постројење неће угрозити животну средину, а првобитни пројекат измењен и предвиђена је изградња покривеног постројења.

А ако се ова прилика пропусти, Ужице остаје без вредне донације, са пеналима од око пола милиона евра, које ће морати да плати и проблемом који свакако мора решити, па и сопственим средствима.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи