Читај ми!

Припреме за дигитализацију

Србија је у завршној фази процеса дигитализације, а на територије целе земље требало би да почне да функционише 17. јуна 2015. године. За тај процес припремају се и држава, емитери и грађани, па се поводом преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала сви припремају.

Нејасна слика, снег и шуштање биће прошлост, јер ће дигитализација поред већег броја канала, пре свега, донети јасну слику. Грађани су чули о дигитализацији, али углавном не знају детаље.

"Чула сам на телевизији али нисам упућена. Не знам ништа посебно о томе. Знам да не треба ништа да урадим пошто сам на кабловској тако да је све препуштено њима", кажу грађани.

Није неопходно да имате овакав телевизор. Уређаји за пријем дигиталног сигнала је потребан само онима који имају кровне или собне антене. Управо њих у продавницама саветују уколико купују нови ТВ пријемник.

"ДВБ-т2 тјунер слжћи за пријем земаљског дигиталног ТВ сигнала, односно, за онај сигнал који се хвата преко кровне антене. Он не поскупљује драстично телевизор - за око 1.000 можда највише 2.000 динара", каже Владан Миловановић, продавац.

Дигитализација је процес у коме учествују грађани, емитери, али и држава која, осим припреме законске регулативе, обнавља и емисиону технику.

Ирини Рељин помоћница министра трговине, туризма и телекомункациједржава је прво обезбедила један пројекат којим се 25 најзначајнијих локација са највећим снагама и највишим стубовима и реконструисала управо сада се завршава последњи то ће бити Црни врх Јагодина, на Јастрепцу где су добили коначно стуб.

"На овај начин грађани ће добити беспрекорно квалитетну слику, а да га то практично неће коштати ништа платиће у будућности претплату за РТС и то је све", каже Милош Рајковић, члан Савета Регулаторног тела за електронске медије.

"Што се тиче технологије и технике која се припрема, а то значи да практично остају само столови, столице и просторија, све остало у технологију који ми засада имамо мора да се промени", каже Славко Савић, РТВ Куршумлија.

Поред већег броја канала, јасне слике дигитализација подразумева и могућност одабира титлова, мањинског језика, прилагођавања особама са слабијим слухом и низ других погодности.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару