Читај ми!

Дечија радионица у музеју

У крушевачком Народном музеју, а у сарадњи са предшколском установом "Ната Вељковић" одржана је дечија радионица "О средњовековном новцу". Реализована је под покровитељством Министарства културе и информисања, у оквиру пројекта "Живот у Лазаревом граду" који има за циљ да малишанима дочара атмосферу средњовековне престонице.

Иако су мали они су најредовнији посетиоци музеја. Овде су једном месечно и врло добро знају, како је Лазарев град изгледао, функционисао и ко је у њему живео.

И овог пута су стрпљиво саслушали причу о Лазаревом динару и његовој употреби, а потом се прихватили осликавања модела кованица.

"Моји другари и ја смо у вртићу научили ко је био кнез Лазар. Новац се правио алатима, од злата и сребра. Метале су проналазили у пећинама", кажу малишани.

Овим програмом, васпитачи желе да покажу да је предшколски  узраст база за стицање навика и знања и да деца на свој начин усвајају и оно што се на први поглед чини преозбиљним програмом.

"Тако да је код њих та радозналост на један природан начин пробудјена, а где имамо радозналост ту имамо и добар продукт рада", каже Гордана Богдановић, васпитачица.

Из радионица ће проистећи публикација наменски писана за овај узраст коју ће издати Народни музеј Крушевац.

"Није лако. Ми пишемо оно што знамо, али уз помоћ васпитача успемо да издвојимо оно што је деци занимљиво", каже Маја Ћеранић, историчар уметности.

"И што их боље упознамо са животом музеја и града како је некада изгледаомного ће за њих сутрадан значити и на лепши и бољи начин ће заволети свој град", каже Марија Рупник, васпитачица.

Осликани новчићи постаће део музејске поставке. Поред владара, симбола моћи, средњевековних грађевина, почасно место на кованицама предшколаца заслужиле су и маме које су за њих, кажу, краљице.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару