Читај ми!

Кромпира има и за извоз

Поред парадајза стратешки пољопривредни производ лесковачког краја је и кромпир. Иако су ове године смањене и површине и приноси кромпира за око 20 одсто, произвођачи кажу, има га и за извоз.

Карера, ривијера, бела роса, кондор- брдо кромпира у магацину толико и у хладњачи у коју је уложено око 20 хиљада евра.

Предраг Трајковић, највећи произвођач кромира из Богојевца код Лесковца каже да никада није била тежа и скупља производња због честих и обилних киша. У јуну је отишло 60 тона кромпира на руско тржиште, али од тада до данас, није продао ни килограм од 300 тона, колико је ускладиштено.

"Остало ми је још са три хектара да извадим кромпир. Не знам где ћу са њим. Пуни су сви магацини и објекти. Ако не крене извоз не знам шта ћемо, јер на домаћем тржишту ни кило, тренутно не могу да продам", каже Предраг Трајковић, произвођач из Богојевца.

И у домаћинству Крстића половина овогодишњег рода кромпира већ се пакује и чека купце, а остатак је још на њиви.

"Бојазан да ли ће се уложено исплатити увек постоји", каже Слободан, најмлађи члан породице који знање, посебно о заштити биља стечено на Високој пољопривредној школи, успешно примењује у пракси.

"Ми можемо да испунимо захтеве за извоз на руско тржиште. Имамо књигу третирања у коју све уредно бележимо. Узорке смо слали у Завод за јавно здравље и Завод за пољопривреду", каже Слободан Крстић, произвођач из Богојевца.

На песковитим парцелама приноси су знатно смањени, а на земљишту са више хумуса род кроомпира је и до 25 тона по хектару. Квалитет одличан, кажу у лесковачкој поиљопривредној стручној служби. Од узорковања воде, земљишта, прегледа кртола на њиви и у лабораторији. Проверава се све да би се издало фитопатолошко уверење.

"Добијени резултати за производе са нашег терена су здравствено исправни. То значи да нема присуства карантински штетних организама у меркантилном кромпиру, парадајзу и води", каже мр Гордана Јовановић, Пољопривредна стручна служба Лесковац.

У Јабланичком округу годишње се произведе 180 килограма кромпира по становнику, а троши се пет пута мање тако да ће и ове године имати вишка. Око 600 тона је лане извезено у Русију, Белорусију, Македонију и Црну Гору.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару