Читај ми!

За равноправан и самосталан живот

Нико од 420 слепих и слабовидих људи колико их у Нишу живи не креће се уз помоћ пса водича, јер је, како кажу, то за њих превише скупо. А и да имају псе са њима не би могли да уђу у јавни превоз или неку установу. То ће бити могуће после доношења Закона о псима водичима који ће комплетно уредити ову област у којој Србија нема много искустава.

Стефан Стевановић до факултета долази аутобусом из села Шарлинац код Дољевца без пратње, научио да креће само уз помоћ белог штапа.

"Довољно је два или три пута да ми неко објасни, да ми укаже на препреке и онда брзо научим. Кад има пуно препрека то није тешко да се научи, колико је тешко свакодневно размишљање о томе где се шта налази што је стварно већи проблем", каже Стефан Стевановић, студент.

Иако је мноштво препрека, нарочито у великом граду, лакше савладати уз помоћ пса водича, људи са оштећеним видом у Србији готово да их не користе.

"Зато што је веома скупо, и дресура и набавка пса водича, за једног треба издвојити негде око 10.000 евра, што тешко било који појединац може себи да приушти", каже Ненад Раденковић Удружење слепих и слабовидих, Ниш.

Овај лабрадор има пет година и за његову обуку је касно. Ови пси су најчешће водичи, али је за то потребна припрема већ у првим месецима живота. Таквом обуком се у Нишу још увек нико не бави.

"Првенствено је потребно да имамо лица која су прошла обуку за дресуру паса водича слепих, а након тога и одређене терене за обуку и пансионе где би се размноћавали и обучавали ти пси", каже Душан Стојановић, Удружење "Зоо планет".

Закон о псима водичима који је у припреми омогућиће, између осталог, да такви пси могу несметано да се крећу тамо где је другим животињама забрањено.

"Без обзира што у овом моменту немамо такво искуство уколико немамо прописе који омугућавају кретање нећемо моћи ни да га стекнемо. Са друге стране имамо најаву за различите донације из иностранства", каже Татјана Пријић, Министартсво за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Људи оштећеног вида очекују да ће им овај закон и новчана помоћ, пре свега, за набавку обучених паса, омогућити да живе равноправније и што самосталније.

rts.nis@rts.rs
+381 18 2356 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи