Читај ми!

Прва беба након једне деценије

У најзабаченије бабушничко село Бердуј, пре неколико месеци, након читаве деценије, родило се једно дете. А, колико ће живети у родном месту, зависи од много тога, јер до овог сиромашног села, са претежно старачким домаћинствима, нема аутобуске линије ни здравствене амбуланте, а ни школа не ради.

Мала Нина донела је трачак наде у ово забачено село-разбацано по обронцима планине Руј. Нина ће овде проходати, али ће за неку годину отићи, јер школа не ради.

"Моје дете је у последњих десет година, једино рођено у овом селу. Тешко живимо, морамо све колима да идемо или да платимо такси, тешко је", каже Маја Ћиров, село Бердуј.

Од осамдесетак становника у овом селу, десетак је младих, који још увек овде живе, јер не могу да нађу посао. У Бабушницу кажу, ретко иду, јер до најближе аутобуске станице треба пешачити четири километра.

"Када би хтели да сиђемо мало у град, сакупимо се нас неколико, али морамо да платимо такси, 600 динара у једном правцу", каже Александра Димитријевић, село Бердуј.

Старачка домаћинства, којих је у Бердују највише, углавном су препуштена сама себи.

"Лети некако и прођу нека кола, видиш у пролазу, али зими никако. Ако можеш живиш у  четири зида, ако не, ништа." Бедно живимо, немамо стоку, пољопривреда је пропала, нити имам ноге да радим", кажу мештани.

Зато, сваки изненадни долазак гостију, представља својеврстан празник за мештане.

"Дошли смо да им поделимо једну малу хуманитарну помоћ, донацију међународног клуба жена - то су жене дипломата. Оне праве новогодишње базаре и увек оно што сакупе, дају у хуманитарне сврхе", каже Надежда Сатарић, организација "Емити".

Бабушничка општина са 53 села је веома разуђена и у њима живи преко 30 одсто старијих од 65 година. Центар за социјални рад помаже колико је у могућности.

"Један од највећих проблема је неприступачност терена и сарадња са самим појединцима из угрожених група, као и ниска свест потенцијалних корисника социјалне помоћи", каже директорка Центра за социјални рад у Бабушници Андријана Јовановић.

Гости су дошли и отишли, а мештани Бердуја остали су поново сами, заробљени у суровим планинским гудурама.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи