Читај ми!

Чишћење Поњавице

Река Поњавица која повезује Омољицу и Банатски Брестовац дуга је 10 километара и на неким местима широка 100 метара. Деценијама није чишћена и од трске вода се скоро и не види.

Две машине са белоцркванских језера чистиле су неколико сати Поњавицу, али да би се ово место потпуно уредило неопходне су много јаче анфибије, јер је река потпуно зарасла, а на неким местима, где је вода дубока пет метара, муљ је дубок три метра.

Слободан Ристић је одрастао уз ову реку и веома му је жао што се вода на неким местима и не види од прљавштине.

"Некада су се овде хватали ракови, што је био поуздан знак да је вода чиста. Имали смо плаже, лети смо се ту купали, а зими, кад вода заледи, клизали смо се и и играли хокеј. У реци је било свих врста риба и био је то и рај за риболовце", каже Ристић.

Једна оваква вишенаменска анфибија са свим помоћним алатима за чишћење и измуљавање кошта 130 хиљада евра, а у компанији "Божић и синови" су заинтересовани да за почетак једну овакву машину изнајмљују.

"Ако се покаже да може да нам помогне спремни смо и да је купимо, јер верујемо да би једна оваква амфибија имала посла и на Пескани у Панчеву, али и на Тамишу и многим другим запуштеним местима у нашем окружењу", каже Јовица Божић, власник компаније.

Уколико се ускоро не очисти у Поњавици ће потпуно нестати сав биљни и животињски свет, иако је некада  била богата ретким врстама флоре и фауне", каже председник Скупштине Општине Омољица Душан Лукић.

"Коначно се пробудила свест код људи и надам се да ћемо упети да средимо овај природни парк, који нам много значи. Кренули смо од нуле и конкурисаћемо на свим конкурсима да добијемо новац како бисмо оживели Поњавицу да би и наша деца овде могла да уживају као ми некада", додаје Лукић.

Поњавица је била омиљено излетиште, не само мештанима Омољице и Бантаског Брестовца, већ и бројним Панчевцима, а да ли ће то поново бити зависи од финансијских средстава, али и од свести људи који је сваког дана све више загађују не схватајући да некадашње лепо место за одмор претворају у трајну депонију.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи