Читај ми!

Деца из пиротских села без припремне наставе

Иако је школска година почела још првог септембра, деца из неколико пиротских села још увек нису кренула у припремни раздред. Родитељи су забринути, јер је похађање овог разреда обавезно по закону, а без потврде о завршеној припремној настави деца не могу да се упишу у школу.

Родитељи четворо малишана из села Крупац  кажу да су своју децу у припремни разред уписали још у мају ове године. Због тога су се непријатно изненадили када су 1. септембра затекли закључану учионицу вртића, који већ деценијама ради при основној школи у Крупцу.

Ова деца већ десетак дана с нестрпљењем чекају да почне настава.

"Једва чекам да идем у забавиште и много сам тужна што не идем", каже Лана Јовановић.

Родитељи сматрају да је за опстанак села важно постојање предшколске наставе, посебно због чињенице да ће догодине у припремни разред кренути тринаесторо деце.

"Деца треба да иду овде у школу и да би остали овде да живимо. Ако треба идемо у град и аутобуску карту морамо да платимо. Ако деца у граду имају пет дана забавишта, тако треба и наша деца овде да имају", каже Маја Јанаћковић Панић, родитељ.

"И да у случају родитељ не доведе дете у предшколско биће кажњен. У овом случају ми смо довели децу, међутим нас нико није сачекао, нико нас није обавестио, нико ништа нам није рекао и сад ко треба да буде кажњен?", каже Снежана Јовановић, родитељ.

Проблем је настао због тога што Министарство просвете не финансира рад предшколске наставе у селима која имају мање од петоро деце. Нажалост, у пиротском крају само два села испунила су овај услов.

У локалној самоуправи Пирота кажу да они само финансирају вртиће и забавишта, а да је за распоред рада задужена предшколска установа. Надлежни из ове установе данас су у Нишу у одељењу Министарства просвете, како би решили проблем похађања предшколске наставе за децу из села.

Како РТС незванично сазнаје ова деца ће, у припремни разред, највероватније кренути у понедељак 15. септембра.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи