Звоно са Ђурђевих ступова

Звук новог звона у манастиру Ђурђеви ступови, моћи ће да чују верници у најудаљенијим деловима Старог Раса. Ливници је било потребно месец дана за израду највећег звона у Рашкој области, тешког две тоне.

Ново звоно у манастиру Ђурђеви ступови, у Новом Пазару, привремено је постављено у порти манастира док стручњаци не одреде сталну локацију.

"По благослову нашег епископа рашко-призренског и косовско-метохијског владике Теодосија звоно је донето овде. Звоно је много битно и има свој духовни значај  - позива на молитву, доноси радост нашем народу и увек кад чује звоно увек се помоли, прекрсти", истиче отац Герасим, игуман манастира Ђурђеви ступови.

Ново звоно имаће много већу снагу и чујност и, као у доба Немањића, одзвањаће целом Рашком и Дежевском долином, позивајући вернике на молитву. Звоно је израђено у приватној ливници Младена Кременовића у Белосавцима код Тополе.

Звоно је тешко две тоне, објашњава Кременовић, и рађено је месец дана, колико траје процес за израду таквог звона. Звоно кошта 37.500 евра, па монаси позивају све људе добре воље да се, као донатори, укључе у акцију према својим могућностима.

Звоно је важан део обнове храма који је након три века поново оживео. Манастир Ђурђеви ступови подигао је Стефан Немања 1171. године, а као светско културно добро налази се под заштитом Унеска.

rts.novipazar@rts.rs

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи