Читај ми!

Фестивал документарног филма

Проглашењем победника и уручењем награда у Андрићграду у Вишеграду, завршен је Међународни фестивал краткометражног документарног филма под називом "Дванаест духовних веза". Фестивал који су организовали Омладински пројекат "Мрежа" из Русије и Емир Кустурица, посвећен је младим ауторима и развоју документарног филма.

У конкуренцији више од 200 документарних филмова из Русије, Украјине, Белорусије и Србије, за креативне редитељске рукописе надграђено је 12 аутора, номинованих у категоријама Великодушност, Историју, Васкрс, Победу, Отаџбину, Породицу, Милост, Руски језик, Народ, Држава и Литература и Путин.

"Ово је прилика да многима покажем свој филм", каже Јевгеније Кулик, Русија.

Најбоље, оргиналне приче на темељима духовних веза словенских народа, креирало је и двоје аутора из Србије.

"Мислим да је документарни филм неко зрно промене које показује и чињенично стање. Мене он инспирише и ја ћу се бавити њиме, па колико год да буде публике", каже Никола Полић из Лознице.

"Већ три године сам ангажована на једном пројекту који се зове "Мој херој" и била сам у потрази, заједно са мојим колегама новинарима, за људима који су учинили добра дела у овом друштву. Све што сам снимила преуредила сам у један филм, јер се све из прикупљеног серијала слагало са номинацијама овог конкурса", каже Тамара Јаковљевић из Београда.

Уз креирање групе документариста из различитих земаља који промовишу словенски дух, жеља организатора је и афирмација документарног филма.

Мирко Раденовић из организације Фестивала каже да су овде већином млади режисери који имају завидан ниво знања и велику перспективу.

Најбоље ауторе, уз могућност промоције филма, очекује  и даље усавршавање у овој, односно похађање мастеркласа и семинаре у школи филма прослављеног редитеља Емира Кустурице.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи