Читај ми!

Црни скакавци (не)воле биљке?

Најезда црних скакаваца већ данима узнемирава мештане Белог Поља код Куршумлије. Док они страхују за усеве, надлежни у локалној самоуправи и Заводу за заштиту природе у Београду истичу да нема разлога за панику, јер се "задржавају углавном поред локалног пута и не угрожавају пољопривредне културе".

Осамдесетједногодишњи Светозар Копривица, из Белог Поља код Куршумлије, приметио је да се нешто необично дешава у његовом дворишту после упорног завијања пса који је био везан у близини куће. Каже да је скакао узнемирено и хтео да се откине са ланца.

Кад је отишао да види ша се дешава, како каже, био је прекривен скакавцима и глава му се уопште није видела.

Његова супруга Даринка не испушта метлу из руку, како би се одбранила од инсеката који долазе до кућних врата.

У Одељењу за пољопривреду општине Куршумлија кажу да је последњих неколико дана приметно узнемирење мештана овог села, који су у страху да ројеви скакаваца не крену ка оближњим парцелама.

"Тренутно нема опасности за пољопривредне културе", уверава Јовица Ђиновић, шеф Одељења за пољопривреду општине Куршумлија, "управо што су на овој уској локацији, отприлике неких десетак ари поред пута."

Пренамножење одређених животињских врста уобичајена је појава у природи и за сада нема места било каквој паници - истичу у Заводу за заштиту природе у Београду који ће се, како је најављено, почетком наредне седмице огласити званичним саопштењем о најезди скакаваца у Белом Пољу.

rts.prokuplje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи