Читај ми!

Мањак ракета и спора процедура набавке односе род

Град који је јуче погодио општину Трстеник, нанео је велику штету пољопривредницима у Почековини, Стопањи, Бресном Пољу, Селишту, Великој Дренови и Медвеђи. Пољопривредници су већ у поплавама претрпели велику штету и из Општине апелују да државни органи поједноставе процедуру набавке противградних ракета, с обзиром на најаву нових непогода.

Град величине ораха падао је у временским интервалима од 5 до 20 минута и нанео штету насељима са обе стране Западне Мораве. Штета на пољопривредним добрима уз десну обалу реке је, према првим проценама, 20 одсто, а са леве стране страдала је скоро трећина рода. Највише је погођено село Велика Дренова, познато по производњи лозних калемова.

Прeдсeдник Oпштинe Tрстeник Mирoслaв Aлeксић трaжиo је извeштaj од Рaдaрскoг цeнтрa из Крушeвцa о томе кoликo je рaкeтa jучe испaљeнo и кaквa je ситуaциja сa прeoстaлим рaкeтaмa кoje je oпштинa из лoкaлнoг буџeтa нaбaвилa, и дao нaлoг зa хитну нaбaвку нoвих рaкeтa.

Општина Трстеник је благовремено набавила 40 ракета, за које је из локалног буџета  платила 1,5 милиона динара.

"Те ракете су благовремено испоручене Одељењу за ванредне ситуације Расинског округа односно Радарском центру Срње - Крушевац и такође достављене у 23 противградне станице на територији Општине Тррстеник", навео је рекао Герасим Атанасковић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду. "На 10 станица испаљене су све расположиве ракете, тако да су те станице тренутно без ракета."

Постоји могућност прерасподеле преосталих ракета, рекао је Атанасковић, али је то недовољно. Не постоји реална могућност да се станице но попуне ракетама.

Општина Трстеник је покренула процедуру за хитну набавку нових 50 противградних ракета, које ће коштати 1,7 милиона динара, али имајући у виду законску процедуру набавке, која подразумева дужи процес, то сигурно неће бити у наредних 20-30 дана.

У Општини апелују да надлежни републички органи измене процедуре које предуго трају, имајући у виду најављене временске непогоде и у наредним данима.

"У том случају, нека нам је Бог у помоћи и можемо само да се надамо да те временске
непогоде неће изазвати велике штете на пољопривредним добрима", додао Атанасковић. "То је
свакако најмање потребно пољопривредним произвођачима у нашем крају, јер су недавно многи од њих, у недавним поплавама, претрпели велике материјалне штете. Апелујем на републичке органе да пронађу средства у буџету за набавку нових ракета, јер је боље да се бавимо узроком, него последицама."

Атанасковић је изјавио да је Општина Трстеник постигла договор са многим приватним предузећима која раде у области пољопривреде са територије општине и та предузећа су спремна да финансијски помогну набавку нове количине ракета.

rts.krusevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи