Читај ми!

Савети хватача змија

Због поплава, клизишта, али и помереног времена парења, у косјерићком крају појавило се више змија и глодара него ранијих година. Чајетинац Драгослав Јанковић годинама на позив комуналних служби Ужица и Чајетине, змије из насеља хвата и враћа у природна станишта, али и житељима даје савете.

Драгослав Јанковић из Чајетине који већ годинама на позив комуналних служби Ужица и Чајетина, змије из насеља хвата и враћа у природна станишта и без позива обрео се у Косјерицу, да житеље пре свега посаветује шта да раде у овој ситуацији.

Дезоријентисане услед поплава и померања тла, кроз ливаде и малињаке змије су стигле и до насеља. Милошу Јовановићу до прага куће.

"Ја сам је са неком мотком узео и вратио да не би ушла унутра плашећи се да ми не би на унуку овде, унука се игра....по овој трави", каже Милош.

Без панике, први је савет мештанима и Драгослава Јанковића који годинама уназад змије из насеља враћа у природна станишта.

"Све што је шарено је шарка нашим људима, а све што има рог је поскок. У принципу најчешће можемо сретати белоушке водене и копнене, тзв. рибарице, то су водене, смукуље које баш личе на шарку. Људи најчешће ту змију и мешају са шарком. Има и смукова који су шумске и кућне змије. Могу да прегледају и да среде мало дворишта, јер обично змија неће на чисту територију", каже Драгослав.

И најмлађи у Годечеву, који до школе песаче стазама и по неколико километара, пажљиво су упијали сваку реч Драгослава како да се понашају у сусрету са овом заштићеном врстом, важном у ланцу исхране.

"Када идемо кроз неку траву треба да трупћемо ногама, а када се пењемо на дрвеце што је могуће, требамо да узмемо неки штап и да ударамо по грани на коју желимо да се попнемо да би змије побегле одатле", каже Душан Јовановић.

Поводом већег броја змија на терену, осим Драгослава, косјерићком Штабу за ванредне ситуације помоћиће и ловачко удружење.

"Донело је одлуку да хитно из својих фондова одређено количину фазана пусти у та критична
 подручја, који ће у природном ланцу исхране довести гмизавце, пре свега, у неку природну равнотежу", каже Миломир Јовановић из Штаба за ванредне ситуације.

"Ако отклонимо глодаре из кућа, отклањамо и змије", каже Драгослав.

И никако, додаје Драгослав, не препоручује грађанима да их сами хватају, а сам ће се радо одазвати сваком позиву зарад суживота људи и животиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи