Читај ми!

Кад штала постане дом

Обилне падавине донеле су проблеме и мештанима ћићевачке општине. У Мрзеници је Западна Морава поплавила двадесетак објеката, окућнице и плодне оранице. Иако се до самачког домаћинства Рајка Марковића река није излила, он је остао без крова над главом.

Рајку Марковићу (85) из Мрзенице вода је однела кућу. Сам и болестан, троши девету деценију живота у условима недостојним човека.

У кући без струје, воде, намештаја, патоса. А без крова над главом дословно је остао након провале облака уочи Васкрса.

"Нисам био у кући кад се то десило. Да је било ноћу, убило би ме. Од када ми је умрла моја Наталија пре 15-16 година, живим сам. Оболео сам и не могу више да се борим. Боли ме из груди, ал код лекара не идем јер за то требају паре, а пара немам. Нема ни ћерка. И она се много мучи. Не живи овде у селу, али долази да ме обиђе и донесе храну. Волео бих да се вратим у моју кућу, ал не могу. Тако се десило, а да погинем не иде", каже Рајко.

У дворишту и оштећеној кући Рајко проводи дане, а ноћи у комшијској штали. Сува и осветљена сигурнији је смештај од оног у којем је живео, а бољи му нико и није понудио.

"Ту је и Васкрс дочекао. Нема где, све је то заузето. Имају људи децу, унучиће своје. Увек то
 има неко неког па нема места. Тешко је то. Када је ова поплава била ту је од комшије крава била везана, и он је био са кравом у штали", каже Слободанка Стајић комшиница из Мрзенице.

Оно што је Рајко од скромне пензије уз помоћ ћерке, чија се  породица и сама бори за егзистенцију, започео пре петнестак година, покушавају да заврше неки добри људи.

"Ја сам повео једну акцију да прикупимо средстава да ову грађевину упристојимо. Да ту сместимо деда Рајка. Да старачке дане , ако их није до сада проживео како треба, проживи до краја живота онако пристојно.  Било би добро да му саградимо макар једну собу и купатило, и да се на тај начин одужимо овој старини од које је и Бог дигао руке, да тако кажем", каже Драган Чапкуновић из Сталаћа.

Слике из Мрзенице су путем друштвених мрежа обишле  свет и дотакле срца многих у дијаспори. Стручну помоћ понудио је архитекта Саша Лукић из Москве.

Пакет гардеробе и новчану донацију крајем месеца упутиће Дона Петровић и удружење "Светла Србије" из Хјустона, а трајно решење понудила је Љиља Пејић из Минхена изразивши спремност да сноси трошкове деда Рајковог боравка у крушевачком Геронтолошком центру.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи