Читај ми!

Панчево збринуло старије Обреновчане

Тридесет једна особа која је евакуисана из старачког дома у Обреновцу, примљена је у Геронтолошки центар у Панчеву. Реч је, углавном о тежим болесницима, зависним од туђе неге и помоћи.

У Геронтолошком центру у Панчеву смештен је део евакуисаних лица из старачког дома у Обреновцу. Међу њима има доста непокретних и дементних особа, али и оних који су желели да пренесу своја искуства.

"Било је тешко два дана. Вода нам је била у приземљу дома, а ми смо били на спрату. Имали смо мало хране и воде. Шта ћемо, ћутали смо и трпели", каже Зора Стојковић.

"Није било струје и воде, телефонске линије су биле у прекиду, а давали су нам да једемо само суву храну једном дневно", каже Милорад Поповић.

"Овде нам је сада добро. Вероватно ћемо остати док се код нас у Обреновцу не санира штета", додаје Љубица Митровић.

Заједно са корисницима дома у Панчево је стигла и Јелена Аврамовић, која је евакуисана из своје куће у Обреновцу.

"Било је пред зору, ја сам придремала на кревету. Одједном чујем како ми лупају у прозор и зову ме: "Бака јело, устајте, поплава је!" Ја се придигнем и погледам, а мени ноге до чланака у води", прича Јелена.

Проблем је то што до Геронтолошког центра још није стигла пратећа документација за пацијенте.

"То нам је јако велики проблем, јер ми не знамо шта ти људи примају од терапије, а често се дешава да ни они сами не умеју да нам кажу. Надамо се да ће њихови здравствени картони што пре стићи, а помоћ очекујемо од Панчевачке болнице, Дома здравља и Завода за јавно здравље", каже директор Геронтолошког центра Милентије Максимовић.

Црвени крст доставио је нешто одеће и средстава за хигијену, али су потребни лекови ван позитивне листе, пелене за одрасле, пиџаме, чарапе, доњи веш. Панчевачка болница пружиће стручну помоћ, што значи да ће доћи лекари специјалисти, психолог и неуропсихијатар, да помогну разговором са пацијентима.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи