Читај ми!

Општина помаже пољопривредницима

Куршумлија, иако једна од најсиромашнијих општина у Србији, и ове године значајним буџетским средствима помоћи развој пољопривреде. Прошлогодишњи конкурс, према подацима Одељења за пољопривреду, дао је добре резултате.

Последњих неколико година површина воћњака у куршумлијском крају скоро је удвостручена. На скоро хиљаду петсто хектара, све је више нових засада, опремљених савременим системима за наводњавање.

Деветочлано домаћинство Симића у у Мачковцу, обрађује око 15 хектара земље, од чега је трећина под воћем. Захваљујући субвенцијама из општинског аграрног буџета и сопствено
учешће подигли су нове засаде вишања, трешања и јабука.

Услов да добије субвенције, каже Предраг Симић, била је куповина цертификованог расада, са рачуном и декларацијом. Из аграрног буџета Општине добио је новац за куповину половине садница.

Браћа Симићи, Предраг и Ненад, иако по образовању машински инжењери, никада нису одлазили из свог села. Знање стечено на факултету примењују у производњи прикључних машина за пољопривреду. Ипак, успеху у пословима, како кажу, највише доприноси њихова слога.

"Мислим и да јесте једна од тајни успеха, то што смо заједно, на окупу, што су ту и деца и комплетна фамилија", наглашава Ненад Симић.

Субвенционисање пољопривредне производње, по први пут из општинског буџета, дало је више него добре резултате, тврде у општинском Одељењу за пољопривреду. Иако је скоро половина предвиђених средстава остала неискоришћена, на десетине домаћинстава проширило је воћњаке или модернизовало производњу.

"Ове године имамо веће интересовање", истиче Јовица Ђиновић из Одељења за пољопривреду Општине Куршумлија. "Предвиђено је 15 милиона динара, и рачунамо да ћемо врло брзо да кренемо у реализацију тог програма после расписивања конкурса."

У последњих неколико година, у куршумлијском крају удвостручена је укупна површина  воћњака, а све је више засада опремљених савременим системима за наводњавање.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару