Читај ми!

Предузетнички дух ариљских ђака

Ариље је познато као град предузетника, а да ће тако и остати најављују успеси ученика средње школе "Свети Ахилије" који су основали чак четири ђачке компаније.

Малине, по којима је Ариље познато, ђачке компаније прерађују у траженије и скупље производе. У јединој ариљској средњој школи ове године раде чак четири компаније, а на недавном такмичењу ученичких компанија централне и западне Србије победили су производима од малина.

Када посебно обрађеној ариљској малини додају чоколада, по свом рецепту, настају различите бомбоне и други слаткиши, који се по правил,у одмах разграбе чим их изложе на сајмовима и такмичењима.

"Ми смо зато и изабрали што нам се највише свидео сам процес и није све у том чоколадирању него треба пронаћи и амбалажу за слаткише, лого", каже директор маркетинга компаније Fit&sweet Марија Пилчевић.

Ариљски гимназијалци, њих 19, у четири различите компаније производе и продају и низ других практичних ствари, које праве и од рециклиране амбалаже улажући пре свега креативност и рад викендом, кад нема школских обавеза.

Директор компаније Junior vision Александра Симовић каже да новац улажу поново у материјал и сировине које им требају и тако иде у круг.

"Моје задужење је бизнис план и презентација. Када идемо на такмичења моје задужење је да презентујем жирију то што ми радимо", каже директор маркетинга компаније Eko life Милена Милосављевић.

У граду познатом по малим предузетницима разумљива је и општа подршка коју имају иако компанија траје само једну школску годину.

"Пролазе кроз цео процес, од регистрације преко компанијских извештаја, бизнис планова и коначно до затварања на крају школске године", каже Нада Стевановић професор и ментор.

Директор Средње школе "Свети Ахлије" Ариље Ранко Давидовић каже да су на првом месту ученици, њихови родитељи, локална самоуправа и њихови социјални партнери који су увек ту да  помогну у неким робама и материјалима.

До затварања овогодишњих компанија очекује их још неколико такмичења, а  нове које ће основати већ у септембру, неколико међународних наступа, али и нови производи, јер све што зараде улажу у производњу.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару