Читај ми!

Више простора за маргинализоване групе

Грађанска алијанса за социјалну инклузију у Пожеги, која окупља шест удружења грађана, од сада ће радити у новим просторијама. Пројекат вредности сто хиљада евра подржала је Амбасада Краљевине Норвешке.

Под истим кровом радиће шест удружења грађана из Пожеге, чиме ће маргинализоване групе становништва добити могућност да се активније укључе у живот локалне заједнице.

Према речима Горана Ђукића, из УГ Форца, циљ пожешких удружења грађана је да заједно, свако у свом домену, помогну угроженим и маргинализованим групама да се укључе у локалну заједницу, пре свега у области економског оснаживања:

"Сматрамо да је економско оснаживање кључ свега што се тиче напретка и унапређења положаја тих група."

Маргинализоване групе желе да буду укључене у друштво, у потпуности и трајно, а не само када се обележава међународни дан посвећен некој од групација.

"Нама не треба нека хуманитарна помоћ, нису битне игранке", каже Марија Вујичић, из Ромског центра. "Нама је битно да се кроз образовање и запошљавање побољша положај ромске популације."

У општини Пожега има око две хиљаде особа са инвалидитетом, наводи Драган Никитовић, из Друштва за церебралну парализу, дечју парализу и плегије општине Пожега - јединог удружења у граду и општини које их окупља.

Нови простор, који ће имати посебан значај за маргинализоване групе, добијен је уз подршку Општине, Културног центра Пожега и, пре свега, уз финансијску помоћ Амбасаде Краљевине Норвешке.

"Подршка Норвешке од 2002. године у Србији достигла је суму од 250 милиона евра", рекао је Рогер Јоргенсен, заменик амбасадора Краљевине Норвешке у Београду. "Ове године потрошићемо око десет милиона евра, кроз уговоре које смо потписали са локалним заједницама, удружењима грађана и владиним агенцијама широм Србије. Ово је један међу многим пројектима."

Упркос економској кризи у Европи, Норвешка ће и даље пружати подршку цивилним иницијативама. Захваљујући томе, маргинализоване групе у Пожеги имаће могућност да се лакше уклопе у локалну заједницу и снажније артикулишу своје захтеве.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару