Читај ми!

Немци у Власотинцу

Техничка школа из Власотинца постала је део пројекта "Партнерство на делу" који подржава немачка Влада. Партнерска школа са југа Немачке ове седмице је у посети варошици на југу Србије. Тема овог сусрета је Традиција.

Пријатељи из Економске школе са југа Немачке посетили су ђаке Техничке школе у Власотинцу, која је постала део пројекта "Партнерство на делу". Тај пројекат подржава немачка влада.

На немачком, па онда на српском језику. Фабиен, Ања, Марко, Јулијан, Хана. Први задатак за све је да своје име напишу ћирилицом.

Пошто су савладали тих неколико слова, Ања Дуленкопф, ученица Економске школе "Хуго Екенер", Фридрихсхафен, Давид Леонарди и остали гости из Немачке узели су игле у руке. На реду је вез, јер су ручни радови неизоставни део српске традиције.

Без изузетка, у везу су се окушали сви: ученици, професори, директор Економске школе "Хуго Екенер".

"Језик је тежак", рекла је професорка Ерика Феферкорн, "али ако погледате како сам извезла своје име - вез је много тежи."

Учи се о српском језику и култури, и наставља дружење. Почело је заслугом ученика власотиначке Техничке школе. Сада су у сарадњу укључени и Општина, и родитељи, пре свега мајке. Оне су децу из малог града у близини Боденског језера дочекале као најмилије, јер су тако сваки пут наши средњошколци примљени у Немацкој.

"Имали смо срећу да добијемо дивну школу, диван град за партнера", каже проф. Јасмина Ђорђевиц, вођа пројекта "Партнерство на делу". "И ево успешна сарадња траје већ трећу годину."

Ученица власотиначке Техничке школе каже да им та сардања много значи, да је то прилика да упознају другу земљу, културу, њихов систем и образовање.

За успомену, производи ученичке компаније, разгледање варошице и околине. Много тога гостима треба показати за кратко време.

Ове године, тема дружења је, по речима Миливоја Ђорђевића, директора Техничке школе у Власотинцу:

"Желимо да им покажемо што више, не само град, већ и село, млинове, воденице, нашу славу."

Први утисци су одлични, рекла је Александра Пејић, ученица Економске школе у Фридрихсхафену.

"Ја сам рођена у Србији, овде се осећам као код куће, сви су љубазни и веома гостољубиви."

Нови сусрет већ је заказан - на јесен, у Фридрихсхафену на југу Немачке.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару