Читај ми!

Пироћанци удишу изузетно чист ваздух

Пироћанци немају проблема са загађењем ваздуха, показала су испитивања која је у индустријској четврти у Пироту протеклих месец дана спровела Агенција за заштиту животне средине. За мерења је коришћена покретна станица, опремљена најсавременијим уређајима, коју је поклонила Европска унију.

Испитивања квалитета ваздуха које је у индустријској четврти у Пироту, у протеклих месец дана, спровела Агенција за заштиту животне средине, показују да Пироћанци немају проблема са загађењем.

Мерења су обављена мобилном станицом, опремљеном најсавременијим уређајима, која је донације Европске Уније.

Кеј на Нишави у Пироту, са дрворедом столетних липа, с правом је назван  "плућа града", јер ова оаза у центру, један је од разлога што Пироћанци већ годинама дишу изузетно чист ваздух.

На добар квалитет ваздуха у Пироту утиче много фактора.

"Сам положај Пирота-он се налази на обронцима Старе планине, значи ту је зеленило, а и сам Пирот има доста зеленила. Осим Тигра ми немамо друге загађиваче, а и у Тигру се ипак много води рачуна о екологији", каже проф. Цветко Иванов, технолог.

Да Пироћанци слободно могу да дишу пуним плућим потврдиле су и најновије аналазије Агенције за заштиту животне средине, која је у протеклих месец дана контролисала квалитет ваздуха.

"Резултати указују на то да нема бојазни и нема разлога за бригу о загађеном ваздуху у Пироту. И у близини великих компанија, еколошки одговорних може да се констатује да нема прекорачења параметара који се односе на квалитет ваздуха", каже Тихомир Поповић из Агенција за заштиту животне средине.

Квалитет ваздуха у Пироту, већ годинама контролише и Завод за јавно здравље, у сарадњи са локалном самоуправом. У протеклих годину дана, од свих параметара, само је током 13 дана забележена повећана концентрација чађи, и то у време грејне сезоне.

"Основни узрок је велики број индивидуалних ложишта у Пироту. У осталом делу године, немамо ни једног дана када су прекорачене вредности", каже Бојан Пешић, шеф одсека за комуналне послове у општини Пирот.

Пре три године, на периферији Пирота изграђена је централна енергана, што је допринело смањењу загађења у зимском периоду. Очекује се да ове године буду завршени и радови на изградњи такозваног "другог ринга", што ће  драстично смањити гужве у саобраћају, а самим тим и загађење у централним градским улицама.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару