Читај ми!

Образовање пресудно за бољи живот Рома

Сиромаштво, дискриминација и недовољно образовање само најчешће су проблеми са којима се суочавају ромска популација. Иако је последњих година њихов положај побољшан, Роми су и даље на маргини друштва.

Од 1971. године, када је у Лондону одржана прва Светска конференција, 8. април се обележава као Дан Рома. Иако је последњих година положај ромске популације побољшан, они се и даље  суочавају са многим проблемима, сиромаштвом, дискриминацијом и недовољним образовањем.

Тридесетшестогодишња Сенада Бериша из Краљева, која је завршила је средњу електро-техничку школу, верује да ће својој деци омогућити да стекну средње, а ако буде услова и високо образовање.

Сваког дана, на време и са осмехом, Сенада Бериша почиње радни дан. Већ осам година, захваљуци yаврсеној средњој електротехницкој сколи,запослена је у краљевацком паркинг сервису.

"Образовање је много значајно", каже Сенада. "Моја деца су сада у основној школи, ћерка ове године усписује средњу, а ако будем у могућности највероватније је да ћу је уписати на факултет јер је образовање неопходно."

Вредна и одговорна, Сенада је омиљена на радном месту, у Паркинг сервису.

"Супер је колегиница, лепо се дружимо и посећујемо се приватно", каже Јасминка Аничић. "Увек је ту када треба да променимо смену, да једна другој изађемо у сусрет."

Увек је љубазна и достојанствено представља свој град, наглашава Паја Дукић који кад дође у Краљево, аутомобил паркира у том делу града.

Из родне Приштине у Краљево, Сенада је дошла пре 15 година, где и данас живи са породицом.

"Заједница за нас Роме може да учини да нам обезбеди нормално становање", каже Сенада Долмагић. "Ми већ 15 година живимо у контејнеру. Роми би могли да уложе у своју децу, да их образују, јер без школе неће моћи ни да се запосле, и наставиће да живе као њихови родитељи."

Према последњем попису, у Краљеву живи 1.226 Рома, а незванично - око две хиљаде.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару