Пчелари као ауто-превозници?

За панчевачке пчеларе, који припремају пчеле за прву овогодишњу пашу, проблем је то што камионе за превоз кошница морају да региструју као да се баве шпедицијом, што у великој мери повећава њихове трошкове.

Панчевац Војкан Милутинов љубав према пчеларству и тај посао наследио је од деде и оца. Он каже да је до пре неку годину одлично зарађивао, али да сада има превише такси и обавеза према држави.

Један од проблема је регистрација возила за превоз контејнера са кошницама, за шта не може да добије атест.

"Ускратили су нам могућности. Терају нас да региструјемо камионе као да су велика теретна возила која користимо за транспорт. Не дају нам да се бавимо контејнерским пчеларењем, а то је последњих година било у наглом порасту", каже Војкан Милутинов.

Уместо 16.000 динара, регистрација га кошта по пуној цени - 58.000, плус тахограф. Према Закону о безбедности саобраћаја, камиони за превоз кошница нису посебно категорисани.

"Према закону, ти камиони су једноставно категорисани као теретна возила, с тим што при техничком прегледу може да се дефинише посебна каросерија и добију неки попусти приликом осигурања. И могу да се региструју на мање од годину дана", објашњава Валентина Коловић Станић из Полицијске управе Панчева.

Пчелари тврде да би решење било лако само да се њихов камион обележи посебном налепницом, међутим, држава се плаши преваре, то јест да ће се та возила користити и у друге сврхе.

Осим регистрације, проблем су и честе крађе. На подручју Панчева прошле године било их је преко 30, а ниједан случај није решен. Краду се и кошнице, али и нафта и акумулатори са камиона.

Иако са већим издацима од планираних, пчелари се припремају за прву овогодишњу пашу на уљаној репици, ако нађу плантаже где није прскана инсектицидима.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару