Читај ми!

Општина помаже уређење ромских насеља

Лоши услови у којима живи већина Рома, поново су дошли у жижу јавности после рушења крова на згради задружног дома у Држановцу код Житорађе у коме је живела вишечлана породица. У Топличком крају у решавање ових проблема посебно се ангажује општина Куршумлија која је, уз помоћ донатора, обезбедила средства за уређење ромских насеља.

Након што им је пре десет година кућа изгорела у пожару породица Џаферовић из села Држановца код Житорађе добила је од општине привремени смештај у напуштеној згради земљорадничке задруге. Они би и даље били ту да се кров није урушио.

"Било старо то и све иструлело. И нема сад где да живимо. То је пало и закачило и очуха и две сестре", каже Томица Ушковић.

"Не знамо шта да радимо. Где ћемо не знам", каже Никола Џаферовић.

Мештани Држановца су вољни да уз помоћ општине збрину ову вишечлану породицу.

"Да ли ћемо да изградимо једно оделење, два или неку кућу да нађемо, али тешко је то у нашем селу да се нађе нека напуштена кућа да би моментално могли да се сместе", каже председник Месне заједнице Држановац Раца Стефановић.

У свим топличким општинама услови у којима Роми живе су веома лоши. Једина иницијатива ове године покренута је у Куршумлији која је, у сарадњи са невладином организацијом ЕХО, инвестирала у побољшање квалитета живота у ромском насељу Барлово.

"Они су корисници народне кухиње и социјални случајеви и једино то имају. Друго немају ништа", каже Бошко Ајдиновић, координатор за ромска питања СО Куршимлија.


Председник општине Куршумлија Радољуб Видић каже да је циљ да се поправе куће Рома и да свака кућа добије купатило.

"Ту су укључене још ћетири неромске породице. Укупно 42 куће", додаје он.

Пројекат је вредан 23 милиона динара, од чега општина учествује са  милиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару